ADD-diagnose: Forståelse og håndtering

editorial

ADD, eller Attention Deficit Disorder, er en tilstand som ofte kan være utfordrende å både diagnostisere og håndtere. Til forskjell fra ADHD, der hyperaktivitet er en fremtredende karakteristikk, er ADD mer preget av oppmerksomhetsproblemer uten den hyperaktive komponenten. Dette kan føre til at de som har ADD ikke alltid blir fanget opp i skolen eller på arbeidsplassen, siden det ytre sett kan virke som om de følger med og deltar normalt.

Symptomene ved ADD

Personer med ADD møter unike utfordringer i hverdagen. Mange opplever vansker med å fullføre oppgaver, og dette gjelder både hjemme, på skolen og i yrkeslivet. Dette kan ofte skyldes en tendens til distraherbarhet; de kan lett miste fokus når noe nytt skjer rundt dem. Planlegging og organisering er også ofte en skanse, og behovet for strukturert støtte kan være stort.

Videre kan de ha utfordringer med tidsoptimalisering. Den indre tiden samsvarer ikke alltid med ytre krav og forventninger, noe som kan resultere i forsinkelser eller vansker med å holde avtaler. Mens de kanskje ikke taler for mye som ved ADHD, kan de ha humørsvingninger og oppleve stress når de må sjonglere flere oppgaver samtidig. I slike situasjoner vil den mentale energien kunne tappes raskt, og individet kan oppleves som sliten og utbrent.

ADD diagnose

Hvordan diagnosen kan påvirke livet

Det å leve med ADD diagnose kan ha ulike implikasjoner avhengig av personen og miljøet de befinner seg i. Mange med ADD er ressurssterke og kan kompensere for deres utfordringer nok til at de gjør det godt på skolen eller i jobben. Dette kan imidlertid føre til at de ofte blir oversett i en utredning for ADD, da de ikke typisk viser de ytre tegnene som tradisjonelt er forbundet med oppmerksomhetsvansker.

Når personen får mye støtte hjemme, kan de ofte klare seg akademisk fram til det kommer en endring i støttenivået. Det er vanlig at utfordringer virkelig dukker opp når overgangen fra studier til arbeidsliv skjer, eller når de må operere mer selvstendig. Jobben kan føles som en evig motbakke dersom ADD forblir udiagnostisert og ubehandlet, noe som kan føre til angst, depresjon og lav selvfølelse.

Behandling og støtte

Utredning og behandling av ADD er avgjørende for å lette byrdene som følger med diagnosen. For å sikre en trygg og nøyaktig diagnostisering, utføres ofte en grundig evaluering som inkluderer kliniske intervjuer og spørreskjemaer. Behandlingen kan variere, fra kognitiv terapi til medisiner, avhengig av behovene og symptomene hos individet.

Privatpsykiater AS tilbyr omfattende hjelp i denne prosessen. Her kan man få medisinsk behandling som er spesielt tilpasset hver pasient, samt oppfølging som kan gi rom for tilpasninger etter hvert som personen utvikler mestringsstrategier. De anerkjenner at ikke alle med ADD viser de åpenbare tegnene og at personer kan være veldig vellykkede i å kompensere for sine utfordringer, noe som gjør deres type tjenester spesielt verdifulle.

Flere nyheter

12 juli 2024

Arbeidsrett